Μετά την πετυχημένη έκθεση ζωγραφικής στον Δήμο Παπάγου – Χολαργού της κ. Έφης Νοιφελτ αποφάσισε να δώσει συνέντευξη στην δημοσιογράφο Δήμητρα Κούτρα και στο site polisnews.
- Κ. Έφη Νόιφελτ πείτε μου λίγα λόγια για εσας και την ζωή σας :
Γεννήθηκα και μεγάλωσ
α στην Νιγηρία από έλληνες γονείς (πατέρας γερμανικής καταγωγής). Επηρεάστηκα απο τα μαθήματα ζωγραφικής που μου πρόσφερει ο πατέρας μου αλλά παίρνω δυνατές εικόνες απο τις τέχνες των Νιγηριανών και ειδικά την τέχνη των Γιορούμπα. Αργότερα, η οικογένειά μου εγκαταστάθηκε στην Αθήνα όπου και αποφοίτησα απο το 38 ον Λύκειο Γκύζη. Στην συνέχεια, έφυγα για σπουδές με διπλό αντικείμενο χημικού και ζωγράφου στο Λος Άντζελες της Καλλιφόρνιας. Την δεκαετία των 80ς βίωσα την σύγχρονη τέχνη μέσα σε όλο της το μεγαλείο στο Λος Αντζελες και μετά απο 10 χρόνια παραμονής μου στις ΗΠΑ, γύρισα πάλι στην Αθήνα όπου και δημιούργησα την δική μου οικογένεια. Εδώ αρχισα να ζωγραφίζω συστηματικά ως τοιχογράφος στην Πλάκα και να παίρνω μέρος σε ομαδικές εκθέσεις. Παράλληλα, δουλεύω στην τέχνη που έμαθα στην Καλιφόρνια, δηλαδή σεφ διεθνής κουζίνας σε διάφορα εστιατόρια της Αθήνας. Οι εικόνες και η πλούσια πολιτιστική κληρονομιά απο τις τρείς ηπείρους που έζησα, μου δημιουργούσαν καθημερινές πνευματικές αναζητήσεις με αποτέλεσμα την συνεχή καλλιτεχνική έκφραση που με έφερε σιγά σιγά σ’ αυτό το σημερινό εικαστικό αποτέλεσμα.
- Πότε αποφασίσατε να ασχοληθείτε με τον καφέ και το κατακάθι και να τα ζωγραφίζετε;
Η ιδέα άρχισε απο το πνευματικό κέντρο της Ορθοδοξης Χριστιανικής & Ελληνικής Εκκλησίας της Αγιάς Σοφιάς στο Λος Αντζελες. Εκεί τις Κυριακές μετά την λειτουργία μαζεύονταν οι Ελληνίδες και πίναν καφέ ενώ διακομωδούσαν τα μαντάτα στο φλυτζάνι. Απο τότε άρχισα να φωτογραφίζω τα κατακάθια. Πολύ αργότερα άρχισα να επεξεργάζομαι τις φωτογραφίες με χρώμα.
- Πόσο εύκολο είναι αυτό που κάνετε;
Είναι πολύ εύκολο να παίρνεις φωτογραφίες απο ένα αντικείμενο, το δύσκολο είναι να βρίσκεις στοιχεία μέσα στις φωτογραφίες που να σχηματίζουν κάτι που να σε εμπνέει και να δημιουργεί μιά ιστορία. Ακόμη πιό δύσκολο είναι να αναρρωτιέσαι άν το κατακάθι αυτό σημαίνει κάτι απο το μέλλον αυτού που το ήπιε και το γεγονός ότι μπαίνεις και το αλλάζεις. Καταλήγω να μην ερμηνεύω το μέλλον στο φλυτζάνι …απλά ‘εικαστικά’ να το αλλάζω. Για να ζωγραφίσω τις φωτογραφίες χρησιμοποιώ χρώματα απο μαρκαδόρους , ακρυλικά, λάδια, βιτρώ ακόμα και βιομηχανικά χρώματα και διαλύτες. Τα τελευταία 3 χρόνια επεξεργάζομαι τις φωτογραφίες μέσα απο το φώτοσοπ και διάφορα άλλα προγράμματα του υπολογιστή.
- Το όνομα σε κάθε έργο σας το βγάζετε εσείς και πόσο εύκολο είναι;
Οταν μεγενθύνω τις φωτογραφίες των κατακαθιών βλέπω διάφορα σχήματα και φιγούρες που με εμπνέουν. Πολλές απο αυτές είναι μικρές ιστορίες που εγώ απλά τους δίνω χιουμοριστικά όνόματα.
- Λέτε τον καφέ εκτός απο να τον ζωγραφίζετε;
Πολλοί με ρωτούν την ίδια ερώτηση και πάντα λέω ότι θα ήμουν πολύ πλούσια αν έλεγα το μέλλον μέσα απο τον καφέ. Η αλήθεια είναι ότι δεν μπορώ να ερμηνεύσω τα σημάδια μέσα στα κατακάθια του φλυτζανιού…απλά δεν έχω το χάρισμα. Αλλά αναγνωρίζω μερικά σημάδια, τα καταγράφω και ζωγραφικά τα αλλάζω.
- Το υλικό απο τα κατακάθια του καφέ πού τα βρήκατε;
(Να ξεκαθαρίσω ότι δεν ζωγραφίζω με τα κατακάθια, τα φωτογραφίζω και ζωγραφίζω πάνω στην φωτογραφία) Πολλά απο τα κατακάθια που φωτογραφίζω είναι απο το δικό μου φλυτζάνι –μου αρέσει πολύ ο ελληνικός καφές- αλλά δεν χάνω την ευκαιρία να φωτογραφίζω φλυτζάνια φίλων και συγγενών.
- Πόσα έργα έχετε συνολικά;
Εχω ενα τεράστιο αρχείο φωτογραφιών απο τα κατακάθια αλλά τα επεξεργασμένα φτάνουν περίπου τα 120.
- Τα έργα σας πωλούνται;
Εχω πουλήσει λίγα έργα τα τελευταία χρόνια και θα μπορούσα να έχω πουλήσει πολλά ακόμα αλλά η ζωγραφική είναι το χόμπι μου για τώρα. Το επάγγελμά μου είναι η μαγειρική.
- Μόνο απο ελληνικούς καφέδες ζωγραφίζετε το κατακάθι ή και απο άλλους καφέδες;
Ζωγραφίζω μόνο τα κατακάθια απο τους Ελληνικούς καφέδες γιατι :
α. Κρατάω την παράδοση
β. Ο κόκκος του ελληνικού καφέ είναι ο μικρότερος στο μέγεθος και αφήνει πολλά αποτυπώματα εικόνων και μορφών στα τοιχώματα του φλυτζανιού.
- Πόσο καιρό σας παίρνει για να ολοκληρώσετε ένα έργο σας;
Πολλές φορές υπάρχουν σημάδια που αναγνωρίζονται εύκολα, όπως το αγαπημένο μου που είναι ένας αετός που απλά ζωγράφισα χρώματα που θυμήζουν τον ουρανό που πετά. Αλλες φορές στην φωτό βρίσκονται πολλές μορφές και δεν αναγνωρίζονται αμέσως. Επίσης, τα τελευταία δύο χρόνια δημιουργώ κολάζ απο τα κατακάθια και αυτό κάνει το έργο ακόμη πιό δύσκολο στην εκτέλεση.
- Ποιο είναι το αγαπημένο σας έργο;
Δύσκολη ερώτηση γιατί ολα έχουν ένα κομμάτι μου μέσα. Η «λύπη» είναι ένα απο τα πρώτα έργα μου και το πιό αγαπημένο γιατί είναι μιά μορφή που σχεδόν θυμήζει την Παναγία ή μιά γυναίκα με αγνά αισθήματα.
- Αν γυρνούσατε τον χρόνο πίσω θα ξανα ασχολιόσασταν με την ίδια τέχνη;
Νομίζω πως ναί γιατί πάντα με εμπνέει μια μορφή που μπορεί καταλήξει σε δημιουργία. Ισως να ζωγράφιζα φωτογραφίες απο σύννεφα, ποιός ξέρει!
- Έχετε ζωγραφίσει και κάτι διαφορετικό έκτός απο κατακάθια καφέδων;
Πάντα ζωγράφιζα πορτραίτα που μου άρεσαν πολύ. Οταν γύρισα απο την Αμερική ήμουν απο τις λίγες γυναίκες ζωγράφους στην Αθήνα που έκαναν τοιχογραφίες σε διάφορα κέντρα διασκέδασης και επισητισμού.
- Πού θα σας βρεί κάποιος αν θέλει να αγοράσει ή να δεί τα έργα σας;
Έχω μιά σελίδα στο facebook : Katakathy : Effie Noifelt όπου κοινοποιώ διάφορα έργα μου με το κατακάθι όπως και τις εκθέσεις που κάνω. Υπάρχει και η ιστοσελίδα μου στο διαδίκτιο http://katakathyeffie.blogspot.gr . Για μιά πιό γρήγορη επικοινωνία χρησιμοποιώ και το e-mail : noifeltcheffie@yahoo.gr
- Έχετε κάποια έργα στα σκαριά σας για το επόμενο χρονικό διάστημα;
Στην τελευταία έκθεση που έγινε στο εκθεσιακό κέντρο του Δημαρχείου του Παπάγου-Χολαργού, δημιούργησα μιά νέα σειρά απο κολάζ με τις φωτογραφίες απο μερικά κατακάθια. Ειδικά αυτή η τεχνοτροπία του κολάζ μου φάνηκε ότι ήταν ανεξερεύνητη απο μέρους μου και θά ήθελα να πειραματιστώ με αυτά.
Βιογραφικό σημείωμα κ. ΕΥΘΥΜΙΑΣ ΝΟΪΦΕΛΤ
Γεννήθηκε το 1964 στο Πόρτ Χέρκουρτ Νιγηρίας (Μπιάφρα) απο έλληνες γονείς μετανάστες. Αργότερα η οικογένεια μετανάστεψε στην βόρεια Νιγηρία στο Κάνο όπου και πέρασε τα παιδικά της χρόνια. Ο πατέρας της ήταν γερμανικής καταγωγής ζωγράφος και γλύπτης (ερασιτέχνης) και κατα έναν τρόπο μέντοράς της στην ζωγραφική. Απο μικρή ηλικία ασχολήθηκε με την ζωγραφική και είχε δυνατές επιρροές απο την Αφρικάνικη Τέχνη των Γιουρούμπα και των Ίμπο.
Στην Ελλάδα αποφοίτησε απο το 38ο λύκειο Γκύζη με επαίνους σε μικρές σχολικές εκθέσεις ζωγραφικής και γελοιογραφίας. Σε αυτή τη περίοδο σκιτσάρει και ζωγραφίζει τα πορτραίτα των οικίων προσώπων της.
Το 1984 μετακομίζει στο Λος Αντzελες της Καλιφόρνιας και μπαίνει στο κολλέγιο και στο πανεπιστήμιο. Παράλληλα με τις σπουδές της στην περιβαντολλογιά στο πανεπιστήμιο παρακολούθησε πολλά μαθήματα ζωγραφικής και σχεδίου και σε αυτή ακριβώς την περίοδο πειραματίστηκε με το αφηρημένο contemporary art επιρρεασμένη απο τις ροπές της τέχνης στην “Μέκκα” της μεταμοντέρνας τέχνης στο Beverly Hills .
Το 1992 γυρνάει στην Ελλάδα και φτιάχνει την δική της οικογένεια. Σε αυτή τη περίοδο δουλεύει σε διάφορες δουλειές αλλά ξεχωρίζει στις τοιχογραφίες της στην περιοχή της Πλάκας όπου δουλεύει σαν ζωγράφος παραδοσιακών και χειροποίητων επιγραφών. Μερικές απο τις τοιχογραφίες της σώζονται μέχρι και σήμερα. Τιμώντας τις ελληνικές τέχνες σπούδασε αγιογραφία δίπλα σε έναν καταξιωμένο αγιογράφο, όπου κατάφερε να κρατήσει τις δικές της αξίες ανέπαφες με τις επιρροές της αγιογραφίας αλλα πάντα με σεβασμό στην τέχνη αυτή. Στην συνέχεια της πορείας της έκανε μελέτη του χρώματος και του τοπίου στα εικαστικά εργαστήρια του Χάρη Λαλέ στο Χαϊδάρι. To project “KaTaKaThy : Effie Noifelt” με τους καφέδες το άρχισε πολύ νωρίς στις ΗΠΑ αλλά ολοκλήρωσε το σκεπτικό του πολύ αργότερα και έτσι έκανε τρείς εκθέσεις πάνω σε αυτό με σκοπό να το εξελίσει όσο αυτό την εμπνέει.
ΣΠΟΥΔΕΣ
2010-2011. Μελέτη χρώματος και τοπίου Πολιτιστικό Κέντρο Χαϊδαρίου στην τάξη του Ζωγράφου-γλυπτη Χάρη Λαλέ.
2006-2009. Μελέτη Αγιογραφίας στο Πολιτιστικό Κέντρο Νέας Ζωής Περιστερίου στην τάξη του Αγιογράφου Βαγγελη Βαρδαβάκη.
1996-1997. Σεμινάρια ζωγραφικήςστο πολιτιστικό κέντρο δήμου Αθηναίων, παράρτημα δικαστηρίων.
1988-1991. Σπουδές Περιβαντολλογίας και Ζωγραφικής, Πανεπιστήμιο California State University of Northridge στο Λος Αντζελες Ηνωμένων Πολιτειών.
1985-1988. Αποφοίτηση Κολλέγιο Santa Monica of LA, California.
1979-1982. Αποφοίτηση από το 38 ον Λύκειο Πολύγωνο, Αθήνα.
ΕΚΘΕΣΕΙΣ
Ατομική έκθεση “ΚαΤαΚάΘι : Έφη Νόιφελτ” στο Δημαρχείο Παπάγου-Χολαργού, 14-16 Απριλίου 2018
Συμμετοχή στο 4o Διεθνές Εικαστικό Φεστιβάλ Πάτρας | RE-culture 4, καλοκαίρι 2017
Ομαδική έκθεση στο Λος Αντζελες, Καλιφόρνια, “The Beast” της Linus Galleries, Διαδυκτιακά εγκαίνια 22 Απριλίου 2017
Ατομική έκθεση “ΚαΤαΚάΘι : Έφη Νόιφελτ” Metro stages, στο μετρό Συντάγματος 2-9 Απριλίου, Αθήνα.
Ατομική έκθεση “ΚαΤαΚάΘι : Έφη Νόιφελτ” στο Πολιτιστικό χώρο Βρυσάκι, Πλάκα 4-14 Δεκεμβρίου 2014.
Ατομική έκθεση “ΜΟΡΦΕΣ ΣΤΟ ΚΑΤΑΚΑΘΙ” στο Δημαρχείο Εκάλης- Εντευκτήριο 11-22 Δεκεμβρίου 2013.
Ατομική έκθεση “ΜΟΡΦΕΣ ΣΤΟ ΚΑΤΑΚΑΘΙ” στο Δημαρχειακό Μέγαρο Περιστερίου 21-31 Οκτωβρίου 2013
Ομαδική έκθεση απο τα εργαστήρια του Χάρη Λαλέ στο Πνευματικό κέντρο Χαιδαρίου (Παλατάκι) 29/5 – 30/5/2011
Oμαδική έκθεση στην Τεχνόπολη-Γκάζι για τη Γυναίκα-Unique (30/11/2010- 4/12/2010)
Ομαδική διαδυκτιακή έκθεση στην ιστοσελίδα http;//filloelias.blogspot.com, με θέμα ένα φύλλο ελιάς (15/9 – 24/9/2010).
Ομαδική έκθεση-διαγωνισμός στο Πνευματικό Κέντρο Παλαιού Φαλήρου,απο το Κολέγιο Βοργίας (28/4 -30/4/2010).
Ομαδική έκθεση-Προσφορά έργων για την Αιτή, “A.S.A.P. HAITI”,στον φορέα τεχνών Ash in Art(11/2 -28/2/2010).
Ομαδική έκθεση “Εν-Κλίμα” στον φορέα τεχνών Ash in Art (19-1-2010).
Ομαδική έκθεση στην Μαίιν Γκαλερί Τεχνων του California State University of Northridge(1990).
Ομαδική έκθεση στην Γκαλερί του Κολλεγίου Santa Monica (1988).
ΤΟΙΧΟΓΡΑΦΙΕΣ
Καφέ “Διαταύτα” Ανδριανού 37, Πλάκα, τοιχογραφία εσωτερικού χώρου. “Η παλιά Αθήνα”
Εστιατόριo “Ερμίον” Πανδρόσου , Πλάκα , τοιχογραφία εσωτερικού χώρου. ” Η σημαία της Ακρόπολης”
Πρόσφατα σχόλια